A Nagy Dzsamgön Kongtrul jelenlegi inkarnációja, azaz 4. Dzsamgön Jangszi 1995. december 17-én, Beru Khjence Rinpocse fiaként született a nepáli Kathmandu-völgyben, a csillagok és bolygók kedvező együttállásakor, sok szerencsés jel kíséretében. Amikor Dzsamgön Jangszi Rinpocse másfél éves volt, Beru Khjence Rinpocse megtartotta az előkészítő trónraemelést a mainpati kolostorban. Amikor Dzsamgön Jangszi Rinpocse életében először vett részt egy pudzsán, mindenféle segítség nélkül képes volt a vadzsrát méltóságteljesen a jobb kezében, a csengőt pedig baljában tartani. Képes volt arra is, hogy órák hosszat üljön egy helyben a pudzsa alatt. Kétéves korában Dzsamgön Jangszi Rinpocse már a megfelelő módon szólaltatta meg a damarut. Beru Khjence Rinpocse kérésére Kjabdzse Csögye Tricsen Rinpocse hosszú élet meghatalmazást adott Dzsamgön Jangszi Rinpocsének a második születésnapján, Beru Khjence Rinpocse boudhanáthi kolostorában, Nepálban.

Már egészen kicsi gyermekként Jangszi Rinpocse vissza tudott emlékezni előző életére. Sok különleges jel arra utalt, hogy egy nagy láma megtestesülése. Szeretett rituális eszközökkel játszani, malát morzsolni és mantrákat recitálni. Amikor a17. Gyalva Karmapa Tháje Dordzse először látogatott el Bodhgájára 1996. december 23-án, Jangszi Rinpocse – fiatal kora ellenére – spontán felkapott pár szem rizst, majd a levegőbe hajította mandala felajánlásként, jelezve a kedvező, szerencsés kapcsolatot Karmapa és Dzsamgön Kongtrul Rinpocse között. Ezután odasétált hozzá, és megérintette szerzetesi ruháját. Karmapa örömtelien, boldogan tanúsította, hogy Dzsamgön Jangszi Rinpocse tévedhetetlenül az egykori Dzsamgön Kongtrul Lodrö Csökji Szenge Rinpocse reinkarnációja. Ezt követően Drubvang Pema Norbu Rinpocse trónra emelte Dzsamgön Jangszi Rinpocsét.

2002 novemberében Beru Khjence Rinpocse első alkalommal adott 5 napos Nagy Kálacsakra beavatást Kuala Lumpurban, Malajziában. Itt kapta meg Dzsamgön Jangszi Rinpocse első Kálacsakra beavatását. Ez az esemény emlékeztetett a már korábbi kapcsolatra: mindkét fiatal fiú, a II. Beru Khjence Rinpocse és a III. Dzsamgön Kongtrul Rinpocse Kálacsakra beavatást kapott a 14. Dalai Lámától 1955-ben, a lhászai nyári palotában, a Norbu Lingkában. 2003-ban a 17. Gyalva Karmapa Tháje Dordzse első alkalommal zarándokolt Lumbinibe, Buddha szülőhelyére, s ekkor Beru Khjence Rinpocsével és Dzsamgön Jangszi Rinpocsével megtartották a Mönlamot, a világ minden tájáról érkező több ezer láma és apáca, valamint világi gyakorló részvételével.

2004 decemberében Dzsamgön Jangszi Rinpocse is csatlakozott a Nagy Kagyü Mönlamhoz, ahol több ezer szangha tag imádkozott a világ békéjéért Bodhgáján. 2001 óta Dzsamgön Jangszi dharma képzésben, írás-olvasás, és művészeti oktatásban vesz részt, valamint rituális szövegeket memorizál Láma Drubgyud Tenzin felügyelete alatt, aki a Dargye-kolostor Első Lámája.


Aktualitások